Nikola Bizumić: Srpski Izumitelj koji je Preobrazio Frizersku Industriju

By Predrag Jovanovic
Nikola Bizumić: Srpski Izumitelj koji je Preobrazio Frizersku Industriju

Berberin, koji je sa velikom verom u sebe sledio svoj unutrašnji glas.


Nikola Bizumić (1823–1906) bio je srpski izumitelj i preduzetnik, poznat po tome što je izmislio ručnu mašinicu za šišanje. 


Ko je Nikola Bizumić, odakle je i kako je uspeo u tome?


Rođen je 1823. godine u skromnoj porodici u Neradinu, u Srbiji. Nakon školovanja u rodnom mestu, Bizumić je nastavio obuku za berberski zanat u Irigu.


Zanat se uči od majstora, koji to radi godinama isto, ali Nikolin mozak je već video mogućnost bržeg i boljeg šišanja.


Kako je izgledao njegov put, do ovog revolucionarnog izuma tih godina u ruralnoj Srbiji?


Nikola Bizumić - John Smith first manual hair clipper inventor

 Source: Wikipedia

 

Kao berberin, uvideo je da je dotadašnji način šišanja spor. Bizumić je došao na ideju o mašini sa principom dinamički naizmeničnih noževa bez trenja.

Taj princip sada posle više od 170 godina, koriste industrijski izumi poput kombajna, kosilica i mašina.


Kad je shvatio da je njegov glas, taj koji treba da ga vodi?


Podelio je tu ideju sa svojim poslodavcem, međutim kako to obično biva, vlasnik berbernice je pomislio da je lud: "Ja ovaj posao radim 30 godina makazama, ti balavac se juče dosao i već si pametan da mi pričaš o nekakvim mašinama". Klasika zar ne?


Nisam ja "lud", ja sam preduzetnik!


To što taj berberin, kod koga je Nikola radio, ni ostali kojima je sigurno govorio, nisu shvatili o čemu priča nije ga pokolebalo. Podigao je glavu, dao otkaz i preselio se u Rumu.


U Srbiji je muku mučio sa novcem, čak i da plati patentiranje, a kamoli da nadje finansiranje pronalaska. Nosio se sa nevericom i odlučio da rešenje potraži u Londonu.


Ovde neću naći ni istomišljenike, a kamoli pare za mašinu..


Dok je gajio svinje u ruralnoj Srbiji, Nikola je neprestano razmišljao o mehanizmu i u svojoj glavi, slikovito inovirao funkcionisanje mašinice koja je klizećim oštricama lako šišala kada bi se ručke stisnule.



Idem ja u London.. ili bilo gde, kako znam i umem naći ću ljude, koji će skapirati priču.


1855. godine, Bizumić je napustio Srbiju i otišao za London. Nije prošlo mnogo vremena, uspeo da obezbedi finansijsku podršku od investitora koji su prepoznali vrednost njegovog izuma.


Ljudi bi vam lako ukrali patent ako biste tek tako nekom ispričali svoju ideju sa toliko detalja.


Tih godina niste mogli samo izguglati: Kako zaštititi patent? - Nikola je bio dovoljno oprezan da zaštiti svoju, viziju, izum i ideju u stranoj zemlji.


To je bio njegov veliki dan.


Proizvodnja je započela i njegov izum je brzo stekao priznanje, na kraju se izvozio širom Evrope. Do 1865. godine, berbernice širom kontinenta su široko prihvatile Bizumićev uređaj,i više ništa nije bilo kao pre.


Svojim očima je kroz nepunih 10 godina, gledao kako svet rado koristi ono što je on smislio i napravio.


Source: Giphy

Današnje električne mašinice za šišanje funkcionišupo istom principu.


Dan danas se koristi njegov izum kao statusni simbol prestižnih salona i majstora, koji daju dodir ( touch ), svom autentičnom stilu šišanja.


Mister John Smith


Bizumić je postao poznat u Ujedinjenom Kraljevstvu pod imenom John Smith. Preminuo je 1906. godine sa imovinom vrednom 22 miliona funti.


Danas bi ta vrednost premašila 2,5 milijardi funti.


Nikola Bizumić je ostavio neizbrisiv trag u industriji šišanja, a njegov izum je bio prekretnica u modi.


Pošto se nikada nije ženio, nije imao direktnih potomaka. Špekulisalo se da je bogatstvo trebalo biti ustupljeno generacijama rođaka u rodnom selu, nikada niko nije video ni 1 peni. 


Navodno je bilo nekoliko pokušaja da se lociraju rođaci u tom malom selu, ali vlasti Ujedinjenog Kraljevstva nisu uspeli u tome.


Špekulacije i teorije zavere oko tolikog bogatstva, izronile su potencijalne naslednike - pominju se Petar Karađorđević i političar Moše Pijade - po svemu sudeći, ni oni nisu dobili cvonjka.


Prema rečima sveštenika Georgija Zeljajića Sredanova. Da li što su trgane stranice iz crkvenih spisa, nisu mogli da nadju ni jednu osobu koja se preziva Bizumić u tom mestu?


Ipak je to prevelik novac, da bi ga neko blizak Bizumiću iz tih krugova, samo tek tako dao nekim seljacima, u selu Neradin u Srbiji.


Držite uši otvorene ako čujete prezime Bizumić - prema važečem zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, pravo na nasledstvo nikada ne prestaje.   




Njegova priča je inspiracija i motivacija. Da veruješ u svoje ideje i težiš ostvarenju svojih snova, bez obzira na prepreke koje ti se nađu na putu.


Ni jedna ideja nije mala, ako tvoj proizvod ili usluga nekom treba!




Source: 

Nikola Bizumić - Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Bizumi%C4%87.

History of the Hair Clipper Patent – Timeless Patents. https://www.timelesspatents.com/blogs/patent-stories/history-of-the-hair-clipper-patent.

The History of Electric Hair Clippers - OTC Beauty Magazine. https://otcbeautymagazine.com/electric-hair-clippers/.

Hair Clipper - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia. https://simple.wikipedia.org/wiki/Hair_clipper.

The fabulously wealthy British Serb who invented hair clippers https://www.britic.co.uk/2023/01/11/the-british-serb-who-invented-the-fabulously-successful-hair-clippers/